Straub Druck + Medien: SmartStacker maksaa itsensä takaisin ennätysajassa.

”Markkinat määräävät menetelmät”. Noudattamalla tinkimättä tätä periaatetta ja osoittamalla aitoa yrittäjähenkisyyttä Francisco Martinez on ohjannut Druck + Medien AG -yhtiön (www.straub-druck.de) menestyskurssille viime vuosien aikana. Saavuttaakseen tavoitteensa on yhtiön Espanjasta kotoisin olevan toimitusjohtajan täytynyt murtaa lukuisia vakiintuneita rakenteita ja ottaa niiden sijaan käyttöön huippumodernit työnkulut ja tuotantoteknologiat. Vuodesta 2013 alkaen Straub on investoinut noin neljä miljoonaa euroa, joista jopa 500 000 pelkästään ajanmukaisiin, IT-tuettuihin työnkulkuihin. Yhtiö on sijoittanut muun muassa Horizon SmartStacker -järjestelmään ja muihin Horizonin kehittämiin nuuttaus- ja stanssausratkaisuihin. ”Tuotannon arkipäivän muodostavat nykyään pienet painokset”, kertoo Martinez. ”Yksilöinti ja personointi ovat keskeisiä trendejä. Lisäksi asiakas odottaa tilaustensa käsittelyä yhä lyhyemmässä ajassa.

SmartStacker korvaa useampia koneita.

Horizon SmartStacker on integroitu ratkaisu, joka yhdistää leikkauksen, kokoamisen ja pinoamisen yhteen ainoaan laitteeseen. B2-formaatin arkit leikataan 100 x 105 mm:iin saakka JDF-ohjatusti jopa 28 yksittäiseen osaan, minkä jälkeen ne kootaan oikeassa järjestyksessä ja pinotaan. B2-formaatin kohdalla nopeus on noin 4 600 arkkia tunnissa. Näin SmartStacker soveltuu ihanteellisesti julisteiden, valokuvakirjojen, postikorttien, liimasidontatuotteiden kansien, esitteiden tai käyttöohjeiden tuotantoon. ”Tietyt tuotteet meidän on täytynyt tähän asti luovuttaa taittamattomina arkkeina talon ulkopuolisesti jälkikäsiteltäviksi. Nyt teemme kaiken itse ja pystymme valvomaan laatua ja tuotantoaikaa paremmin”, kertoo Martinez.

Straub Druck + Medien käyttää SmartStacker-järjestelmää yhdessä neljän HP Indigo -järjestelmän ja Fujifilmin JetPress 720S:n kanssa. Tilaukset käynnistetään lava-alistimesta nearline-periaatteella erotinsivun paperin (bannersheet) ja viivakoodin avulla. Koska tiedot saadaan käyttöön suoraan työn tietueesta, käyttäjän ei tarvitse tehdä asetuksia. Näin säästetään huomattavasti aikaa perinteisiin leikkuukoneisiin verrattuna, mikä mahdollistaa myös yksittäisten tilausten kannattavan tuotannon. Martinez arvioi SmartStackerin tuoman ajansäästön olevan muihin leikkuu- ja kokoamiskoneisiin verrattuna jopa 400 % plus 2-up-tuotanto. Hänen mukaansa SmartStackeria käyttämällä voidaan luopua jopa kahdesta tai kolmesta perinteisestä ratkaisusta –  ja näin myös niiden vaatimasta henkilöstöstä. ”SmartStackerin käyttöönotto aloitti uuden aikakauden yrityksemme kehityksessä”, sanoo Francisco Martinez. ”Saamme paljon tilauksia, joissa arkin erilliset osat on koottava. Vielä viime vuoteen saakka tarvitsimme tätä varten neljästä kuuteen henkilöä, jotka hoitivat kokoamisen manuaalisesti. Nykyään SmartStacker hoitaa koko prosessin.“

Joustavuutta henkilöstösuunnitteluun TOUCH & WORK-teknologian ansiosta.

Horizonin TOUCH & WORK-teknologia tukee käyttäjää tarjoamalla värillisen kosketusnäytön ja intuitiivisen valikko-ohjauksen. Kaikki työkalujen asetukset tapahtuvat täysin automaattisesti ja niin tarkasti, ettei se olisi manuaalisesti lainkaan mahdollista, mikä lyhentää varustusaikoja ja minimoi hylkypaperin määrän. Toistuvat tilaukset voidaan hakea vaivattomasti muistista, mikä lyhentää  varustusaikaa entisestään. ”SmartStackeria käyttämään vaaditaan vain yksi henkilö. Yrityksessämme on tällä hetkellä jo viisi työntekijää, jotka ovat perehtyneet sen käyttöön”, kertoo Martinez. ”Näin pystymme reagoimaan huomattavasti entistä joustavammin kiireellisinä aikoina ja sairaustapauksissa.” Investointi on kannattanut jo leikkaus- ja kokoamisprosesseissa tähän asti saavutettujen säästöjen ansiosta, mutta Francisco Martinezilla on mielessään muitakin säästömahdollisuuksia: ”Viiden tunnin päivittäisessä käytössä SmartStacker on ollut rahansa arvoinen alusta alkaen. Suunnittelemme kuitenkin nostavamme sen käyttöastetta kahdeksaan tuntiin päivässä vuoden 2016 alusta lähtien, mikä mahdollistaisi meille toisen SmartStackerin rahoittamisen. Ja 24 tunnin käytössä meille jää vielä kahdeksan tuntia tuotantoaikaa ylimääräisenä potentiaalina. Jos asiaa tarkastellaan siis siltä kannalta, missä ajassa laite maksaa itsensä takaisin, SmartStacker on uskomaton sijoitus.“

Horizon on ihanteellinen ratkaisu Straub-yhtiölle.

Francisco Martinezilla on yksinkertainen neuvo yrityksille, jotka haluavat pysyvä mukana markkinoilla muuttuneissa olosuhteissa: ”Älkää pelätkö astua uusille poluille. Älkää jatkako samaan tapaan,vain koska vanhat kuviot tuntuvat turvallisemmilta. Tämä merkitsee myös sitä, ettei kannata antaa tunnettujen nimien sokaista itseään investointipäätöksiä tehtäessä. Jokaisen koneen on sovittava todelliseen tarjontatilanteeseen  – tänään, ei joskus tulevaisuudessa.“ Martinezin mukaan SmartStacker on erinomaisessa asemassa nykyisessä kehityksessä: ”Niin monissa painotaloissa leikkauskoneella työskentelee kaksi tai kolme henkilöä. Tällöin kannattaa ehdottomasti harkitaSmartStackerin hankkimista. Sillä kun näkee, mitä tämä kone osaa, on myönnettävä, että sen hinta on todella reilu. Meidän yrityksessämme investointi on ainakin kannattanut.”

Elokuu 2016